Амниоцентеза – Всичко за амниоцентезата – Какво е амниоцентеза

Амниоцентеза – Въпроси и Отговори

Какво е амниоцентезата?
Това е тест, с който се взима малко количество околоплодна течност, (в течността се намира ембриона) която съдържа генетичен материал на плода.
Съдържащите се в околоплодната течност клетки, получени от ембриони се използват за изследване на генетичния материал.

Кога се препоръчва амниоцентеза?

•Възрастни бъдещи майки (над 35 години) е по-вероятно да имат дете с хромозомни аномалии като тризомия 21 синдром (на даун).
• Когато една бременна жена или нейния партньор или членове на семейството страда от генетично заболяване, което може да се предаде на бебето.
Ако двойката вече има дете с генетично заболяване.
• За да проверите състоянието на ембриона в определени ситуации като доказателства за скорошно заразяване с микроорганизми, които могат да причинят увреждане на плода, като токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и др

Когато се извършва амниоцентезата?

Теста се извършва след 15-та седмица от бременността. В специални случаи може да се направи по-рано, но увеличава риска от усложнения.

Как се извършва амниоцентезата?

Вашия гинеколог с помощта на ултразвук , проверява положението на плода и плацентата. При подходящи условия (количеството на околоплодната течност е достатъчна и местоположението на плода не пречи) районът на корема се почиства с антисептиче

какво е амниоцинтеза

н разтвор и след това с тънка игла която влиза от корема през матката , се взима малко количество околоплодна течност, която ще бъде разгледана в лабораторията. След отстраняване на иглата, се контролира честотата на сърцебиенето на плода, и бременната жена се връща у дома след като всичко е минало нормално. Цялата процедура не трае повече от няколко минути.

Болезна ли е амниоцентезата?

За повечето жени, теста се счита за по-неудобен, отколкото болезен. Жената може да почувства леки спазми и дискомфорт или неудобство на мястото от където е минала иглата. Обикновено дискомфорта минава след няколко минути, въпреки че може да продължи през целия ден.

Нужна ли е подготовка за амниоцентеза?

Препоръчително е да се избегне сензорни интервенции (напр. маска) и прилагането на козметика върху корема няколко дни преди операция, за да се намали риска от инфекции.
Ако бремената жена приема антикоагуланти, трябва да уведомите лекаря за всяко изменение на лечение преди и след тест.
Ако бременната жена е с резус отрицателен, трябва да уведомите лекаря, за да се приложи имунопрофилактика след амниоцентезата.
Ако бременна жена е носител на HIV (СПИН) или хепатит B или C, трябва да уведомите Лекаря, преди да се обмислят да предприемат мерки, които ще намалят риска от предаване върху плода.

Съществува ли опасност от аборт?

По време на амниоцентеза може да се причини  увреждане на плода (изключително рядко, когато на амниоцентезата се извършва под ултразвуков контрол), инфекция, спонтанен аборт или преждевременно раждане и кървене.
С амниоцентезата се увеличава риска от аборд (загуба на плода) с 0.5 – 1%, в сравнение с жените, които не са правили амниоцентеза.

За какво трябва да внимавам след амниоцентеза?

Препоръчано е почивка за следващите два дни и да се избегне тежка работа или упражняване.
Трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар, ако развиете загуба на кръв или течност от влагалището, и, ако е налице повишаване на телесната температура над 37,8 ° C след прегледа. Повишаването на телесната температура може да бъде свързана с развитието на рядко усложнение на хориоамнионит (вътрематочна инфекция), придружен от високи нива на загуба на плода, и ако не се лекува навреме, може да застраши живота на майката.

Кога са готови резултатите?

Времето зависи от вида на генетично заболяване което се разглежда. При нормално протичане на теста резултатите са налице в рамките на 2 до 7 дни.

Възможно ли е нуждата от повтаряне на амниоцентеза?

Такава вероятност съществува ако клетките съдържащи се в амниотичната течност не са достатъчни . Това се случа в 1 от 100 теста. Но в такъв случай ще трябва да бъде повторена амниоцентезата.

Какво се случва, когато резултата от теста показват, че плодът има генетичен проблем?

При наличието на генетичен проблем бремената жена ще бъде информирана за значението на генетичното увреждане и последиците които може да има върху здравето на бебето. Също така ще бъде информирана за възможните алтернативи (лечение) , но също така и възможност за прекъсване на бременността.
Амниоцентезата открива всички генетични проблеми?

Амниоцентезата като трофобласта биопсия предоставя информация само за състояние или заболяване. Не съществува общ тест за диагностика на генетични заболявания.

От кого се извършва амниоцентезата?

Инвазивната пренатална диагностика (биопсия CVS, амниоцентеза),  се извършва от гинеколозите, които са специализирани в пренаталните тествове и са сертифицирани за извършване на тези тестове.